• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • В бібліотеці відбулася народознавча бесіда

В бібліотеці відбулася народознавча бесіда

2020-08-14

14 серпня в центральній районній бібліотеці ім. М.Томенка відбулися народознавча бесіда під назвою «Звичаї та традиції українського народу». Бібліотекар відділу обслуговування Тетяна Гетьман розповіла присутнім про церковні свята, які традиційно відзначаються в серпні.

Їх називають Першим (Медовим), Другим (Яблучним) і Третім (Горіховим) Спасом.

Перший Спас, або Медовий, Маковий, він же Спас на воді відзначається 14 серпня. Є у цього свята ще одна назва – Маковія – від імені семи мучеників Старого Завіту – Маковеїв. Назва Медовий Спас походить від звичаю підрізати або заламувати стільники в цей час. Бджолярі приносили в цей день до церкви свіжозібраний мед, щоб освятити. Також вважалося, що з’ївши першу ложку зібраного меду, потрібно загадати бажання – воно обов’язково збудеться.

Другий Спас або Яблучний, він же Великий, настає 19 серпня. Свою назву свято отримало через те, що до цього часу саме достигали в садах яблука та інші фрукти, починався активний збір врожаю. Вважалося, що до Другого Спаса не можна їсти яблука, в цей день зустрічають осінь та прощаються з літом.

Третій – Горіховий, він же Хлібний Спас, відзначають 29 серпня. Це свято було встановлено православною церквою на честь перенесення до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. За переказами, Ісус умив обличчя водою і потім витер рушником, на якому відбився його лик. Чому Горіховий Спас? Тому що в цей день достигали лісові горіхи, які можна було освячувати в церкві й заготовляти на зиму.

Бібліотекар відділу обслуговування Тетяна Гетьман розповіла присутнім про історію виникнення свят-Спасів, про те, як на Русі було прийнято їх відзначати, про традиції освячення плодів і меду, про лікувальні властивості меду, яблук, горіхів.

Більше дізнатися про звичаї та традиції нашого народу допоможе книжкова виставка «Три серпневі Спаси», яка організована в читальному залі районної бібліотеки. На виставці представлена література, яка розповідає про християнські свята, які ми відзначаємо у серпні.

Кiлькiсть переглядiв: 98

Коментарi