День шоколаду

2020-07-15

11 липня відзначався Всесвітній день шоколаду. Це свято вигадали французи ще в 1995 році, а зараз їх ініціативу щодо святкування підтримують любителі цих ласощів у багатьох країнах світу в т.ч. і в Україні. А найбільш яскраво День шоколаду святкують у Львові.

З нагоди цього солодкого свята 14 липня в юнацькому секторі центральної районної бібліотеки ім. М.Томенка відбулося бібліотечне асорті «Шоколаду кожен рад, весь світ любить шоколад». Бібліотекар сектору Олена Бурмістрова розповіла присутнім про це свято, про те, як роблять шоколад, про його види, про пам’ятники шоколаду в світі, розповіла цікаві факти з історії виникнення шоколаду, повідала легенду ацтеків про “напій богів» (так індіанці називали шоколад), про те, що першим європейцем, який спробував «чокоатль» був Христофор Колумб, якому, до речі, дуже не сподобався смак цього напою. Іспанці в найсуворішій таємниці зберігали рецепт дивовижного напою, але так як довго приховувати його виявилося неможливим, поступово шоколад став поширюватися по всьому світу.

Під час заходу відвідувачі також ділилися своїми знаннями про шоколад: розповідали, де росте шоколад та який шлях проходять какао-боби поки стануть шоколадом. Багатьох здивувала інформація про те, що шоколад використовується не лише як солодощі, а й для створення картин, одягу, в косметиці і навіть для встановлення рекордів. Наприклад, у Мадриді створене найбільше шоколадне серце до Дня святого Валентина вагою 7 тонн. А найбільшу в світі шоколадну плитку виготовили італійські кондитери. Її довжина сягає 15-ти метрів і ширина 2-х. Важить цей шоколадний шедевр, який увійшов до Книги рекордів Гіннеса понад 300 кілограмів. Традиційно, як властиво всім бібліотечним заходам, захід ілюструвала книжкова виставка «Книжки з присмаком шоколаду», на якій представлені книги та періодичні видання, які містять інформацію про шоколад.

Як бачимо, шоколад дуже корисний. Його можна використовувати для підтримки тонусу організму, для схуднення, для профілактики захворювань і для догляду за собою, не кажучи вже про те, що він просто дуже смачний. Шоколад їдять, п’ють, дарують, з ним фантазують, ідуть в гості, освідчуються в коханні, навіть приймають серйозні життєві рішення. Це дивно смачні ласощі, які заряджають «гормонами щастя».

Час промайнув непомітно, весело й цікаво, збагативши відвідувачів новими знаннями та гарним настроєм.

Кiлькiсть переглядiв: 69

Коментарi