2020 РІК – РІК ЧЕРВОНОЇ КНИГИ УКРАЇНИ

2020-07-15

Навряд чи знайдеться людина, яку б залишили байдужою колони лісового храму, тиша досвітньої річки, степове роздолля, музика морських хвиль… Нажаль, ми не завжди цінуємо їх велич та красу. Тому й не розуміємо до кінця, що чинимо, коли руйнуємо довкілля, знищуючи той чи інший вид.

Науково-технічний прогрес негативно вплинув і продовжує впливати на природу. Вирубуються ліси, гинуть тварини, забруднюються ріки, моря, океани. Бурхливий розвиток промислового і сільськогосподарського виробництв, будівництво міст, селищ, розширення мережі залізничних і автомобільних шляхів, осушення боліт, зрошення посушливих земель – усе це привело до значних змін у природі, вплинуло на екологічну рівновагу, видовий і кількісний склад флори і фауни. У зв’язку з цим особливого значення набуває проблема охорони рослинного і тваринного світів.

Стаття 66 Конституції України проголошує:

«Кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки».

Природна спадщина є таким самим надбанням, як і спадщина культурна. Наші предки зберегли для нас Софію Київську, твори Кобзаря, руїни Херсонеса тощо. Ми пишаємося ними і маємо залишити їх для наших нащадків. Так само ми дістали у спадщину і маємо залишити для нащадків Карпати, луганські степи, плавні Дунаю тощо.

Червона книга України є основною для охорони та відтворення найціннішої та найуразливішої частки нашої природної спадщини – рідкісних і зникаючих видів тварин, рослин і грибів. Її ведення визначається Законом про «Червону книгу України». Охорона і відтворення занесених до неї видів визначається законами «Про охорону навколишнього середовища», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про природно-заповідний фонд» тощо.

Об’єкти Червоної книги України належать до природних ресурсів загальнодержавного значення і підлягають особливій охороні на всій території України у межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони. ( стаття 5 Закону України «Про Червону Книгу України»).

Червона книга України попереджає кожного, хто візьме її у руки, що необхідно звернути увагу на види ссавців, риб, рослин й інших організмів, занесених до неї. Вони є рідкісними, а деякі перебувають на межі вимирання, зникнення з різних причин, пов’язаних переважно з діяльністю людини. Ці види рослин чи тварин не можуть зберегтися й вижити без захисту з боку людини.

У нашій країні Червону книгу вперше було видано в 1980 році (40 років тому). До неї заносять види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України. Станом на квітень 2019 року до Червоної книги України внесено 1369 видів (543 – тварин і 826 – рослин).

Відділім обслуговування дітей було проведено Дні Червоної книги України. Для юних читачів бібліотекар Таїса Барвінок провела годину екології «Зникаюча краса». Метою якої було привернути увагу підростаючого покоління до проблеми охорони навколишнього середовища, рослинного та тваринного світу. Адже збереження рідкісних та зникаючих видів потребує участі кожного з нас!

Всі, хто не байдужий до цієї проблеми, мав змогу ознайомитись з Червоною книгою, з описами занесених до неї видів, причинами зникнення. Дізнались багато цікавих фактів про рідкісні рослини Червоної книги, які зустрічаються на Черкащині, та переглянули презентацію на відповідну тему.

Переглядали відеоролики про тварин Червоної книги. Розгадували кросворди та ребуси. Читачі ділились думками стосовно того, як можна поліпшити стан навколишнього середовища та зберегти природу для прийдешніх поколінь.

Кiлькiсть переглядiв: 252

Коментарi