• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • #приєднуйсядонассплетивінок В бібліотеці відзначили свято Івана Купала

#приєднуйсядонассплетивінок В бібліотеці відзначили свято Івана Купала

2020-07-06

З глибини віків прийшло до нас свято Купала – свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання. Це одне з найзагадковіших традиційних свят, яке відзначається в Україні за часів язичництва. Воно припадало на 7 липня і пов’язувалося з літнім сонцестоянням.

Напередодні свята, 6 липня в центральній районній бібліотеці ім. М.Томенка провели народознавчу годину «Звичаї та традиції дня Івана Купала». Бібліотекар відділу обслуговування Тетяна Гетьман розповіла присутнім історію виникнення цього свята, про магічні властивості купальської ночі і про те, що основними силами Купала являється вода, вогонь, квіти і трави, які наділені цілющими та лікувальними властивостями. Також бібліотекар розповіла присутнім неймовірні історії та легенди, пов’язані зі святом Івана Купала. Її розповідь доповнювали відвідувачі власними спогадами про святкування свята. Читачі поринули в часи свого дитинства і відтворили картини тих прекрасних спогадів про купальські обряди та дійства святкування Івана Купала, з приємністю згадували, як будучи юними дівчатами, прикрашали свої обійстя та плели віночки – символ щастя та одруження.

Відвідувачам бібліотеки було запропоновано оглянути книжкову виставку «Дивосвіт купальських традицій», на якій представлені дослідження відомих українських етнографів В.Скуратівського, П.Чубинського, Ю.Климця, О, Потебні та ін., енциклопедії з українознавства, підручники з народознавства та етнографії. Переглянувши виставку, читачі могли дізнатись з яких далеких язичницький часів прийшло до нас це свято.

В юнацькому секторі також проведено етно-бесіду «Пливи, пливи, віночку» та організована книжкова виставка «Горять купальські вогні». Бібліотекар сектору Олена Бурмістрова розповіла про походження свята, його головні прикмети та про віночок, який з давніх-давен символізує чистоту, чарівність, юність та красу дівчини.

Потім у тісному крузі на мальовничій галявині бібліотекарі провели етнографічні посиденьки: плели вінки, розповідали різні бувальщини та легенди про вербу, сосну, калину та про чарівну квітку папороті, яка зацвітає лише в ніч на Івана Купала і хто її зірве той зможе бачити всі заховані в землі скарби та бачити як ходять лісом дерева і розмовляють між собою. Згадали лікарські рослини та рослини – символи України. Бібліотекарі підготували віночки з духмяного різнотрав’я, квітами та стрічками прикрашали вербу та з цікавістю слухали про звичаї та обряди свята Івана Купала.

По завершенню заходу бібліотекар юнацького сектору Олена Бурмістрова відзначила, що незважаючи на те, що більшість сучасних людей сприймають Івана Купала як ще один привід вибратися на природу і відпочити, не варто забувати про дійсний сенс свята і про глибокий зв’язок наших предків з природою.

Спілкування на тему улюбленого народного свята вийшло дуже цікавим і подарувало всім піднесений настрій та багато позитивних і незабутніх емоцій.

Вітаємо всіх зі святом Івана Купала !

Кiлькiсть переглядiв: 53

Коментарi