• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Світлані Короненко вручили премію імені Олекси Влизька

Світлані Короненко вручили премію імені Олекси Влизька

2020-02-19

На изображении может находиться: 1 человек, стоит

18 лютого 2020 року в концертному залі дитячої школи мистецтв Шполянської об’єднаної територіальної громади відбулися урочистості з нагоди вручення літературної премії імені Олекси Влизька.

За усталеною традицією церемонія нагородження проводиться в дні, коли відзначається річниця з дня народження нашого талановитого поета-земляка. З метою увіковічення його пам’яті та популяризації його творчості в 2008 році Шполянською районною держадміністрацією та районною радою з нагоди 100-річчя з дня народження поета було засновано щорічну літературну премію, яка присуджується професійним і непрофесійним літераторам за високохудожні твори, сповнені життєствердності й духу новаторства, спрямовані на розвиток духовності, побудову незалежності демократичної України.

Ведучі церемонії Тетяна Гетьман та Тетяна Матвієнко розповіли про життєвий та творчий шлях Олекси Влизька, про історію започаткування премії та про переможців конкурсу минулих років.

Згідно рішення кваліфікованого журі, цьогорічним Лауреатом премії стала поетеса з Києва Світлана Короненко за збірку поезій «Дебора».

Світлана Анатоліївна – журналіст, поетеса, прозаїк, член Національної спілки письменників України, лауреат премій імені Д.Нитченка, Г.Сковороди, І.Франка, М.Коцюбинського, В.Симоненка та ін. У її творчому доробку декілька поетичних збірок «Сузір’я веснянок» (1982), «Голос дощу» (1988), «Під світлом Летючих Псів» (1991), «Ворожба на віршах» (2000), «Нічний політ. Лірика.» (2009), «Зі старого манускрипту» (2014), «Вірші з осені» (2017) та ін.

Збірка поезій «Дебора» вийшла в світ у 2018 році в київському видавництві «Ярославів Вал». Вона вміщує лірику С.Короненко та однойменну поему, в якій поетеса розповіла про любов юного хлопця до красивої єврейської дівчини, яких розлучили страшні революційні 20-ті роки. Цю мить пізнання любові людина зберігає в своїй пам’яті.

Означуючи роль поезії в своєму житті, Світлана Анатоліївна пише: «Я в цій осінній імлі вибрала вірші як долю». У її найновішій книжці присутні свіжа інтонація небанальної думки, точність метафори, які поєднуються зі справді осінніми нотками зажури. Але сум цей світлий, хоч, ніде правди діти, часом він і - проникливий аж пронизливий…

Диплом Лауреата та грошову премію Світлані Короненко вручили голова Шполянської райдержадміністрації Коваль Наталія Миколаївна та заступник голови районної ради Татарина Лідія Миколаївна.

На урочистостях виступили наш земляк, директор видавництва «Ярославів Вал», лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, автор біографічного роману про Олексу Влизька «Веньямін літературної сім’ї» , письменник Михайло Слабошпицький, який привітав Світлану Короненко з отриманням звання лауреата премії та розповів присутнім про невідомі сторінки життя Олекси Влизька.

З почесною нагородою Лауреатку привітав перший лауреат премії імені Олекси Влизька Олександр Діхтяренко та подарував почесним гостям свою збірку поезій.

Родзинкою заходу став виступ співачки, Народної артистки України Світлани Мирводи, яка привітала свою подругу Світлану Короненко з почесною нагородою та виконала пісні на слова поетеси, які схвально сприймалися глядачами.

Наприкінці церемонії Лауреат літературної премії імені Олекси Влизька подякувала всім, хто долучається до популяризації творчого доробку Олекси Влизька. Переможниця розповіла про себе та зачитала свій трепетний та душевний вірш «Моя мама білоруска», який поетеса вважає як етапний. Зі збірки «Дебора» продекламувала вірші «Не пишеться», «В чудовому саду», які з захопленням сприймалися присутніми. Світлана Короненко подякувала за високу оцінку її літературного доробку та пообіцяла писати ще з більшою силою.

Вітаємо лауреатку з почесною нагородою!

Успіхів Вам, шановна Світлано Анатоліївно, здоров’я та нових перемог !

На изображении может находиться: 1 человек, текст

На изображении может находиться: 2 человека, люди стоят

На изображении может находиться: 2 человека, люди улыбаются, люди стоят

На изображении может находиться: 1 человек, улыбается, стоит

На изображении может находиться: 2 человека, люди стоят

На изображении может находиться: один или несколько человек и люди стоят

Кiлькiсть переглядiв: 70

Коментарi