• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • З нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників

З нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників

2020-10-28

До Дня визволення України від фашистських загарбників 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини за межі території України в 1944 році, в центральній районній бібліотеці ім. М.Томенка відбулася історична година пам’яті «У війні палала рідна Україна».

Ведучі заходу Тетяна Гетьман та Тетяна Матвієнко розповіли присутнім про основні історичні події війни, найжахливішої трагедії людства, яка забрала мільйони людських життів, про героїчну мужність українського народу, який відстояв честь і незалежність Батьківщини. В результаті великих боїв радянські війська при звільненні України здійснили 35 наступальних операцій, остаточно визволивши територію України. Битва за визволення тривала 22 місяці. За підрахунками істориків, у ході воєнних дій загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території України цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст, 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено було понад 16 тисяч промислових підприємств.

76 років відділяє нас від тих днів, коли Україна була звільнена від фашистських загарбників. Та скільки б не минуло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безсмертям, гуманності над варварством. Назавжди залишиться в пам’яті народній трагедія Другої світової війни.

По закінченню заходу було підбито підсумки конкурсу авторської української поезії «Шполянщина козацька», оголошеного до Дня українського козацтва та Дня захисників України. Найактивніших учасників конкурсу заступник голови райдержадміністрації Ірина Каландирець та директор районної бібліотеки ім. М.Томенка Наталія Мазур нагородили відзнаками та призами.

У своєму виступі заступник голови Шполянської райдержадміністрації подякувала організаторам та учасникам конкурсу, побажала міцного здоров’я, творчого натхнення та подальших перемог. Також до присутніх зі словами вдячності звернулася учасниця конкурсу, поетеса з с.Матусів Любов Денисенко. Вона прочитала свою нову поезію, яка не залишила байдужим жодного з присутніх у залі.

Присутні на заході мали можливість переглянути книжково-ілюстративну виставку «Україна в жорстоких обіймах війни», організовану в читальному залі бібліотеки. Представлена на виставці література розповідає про воєнні дії на території України в кінці жовтня 1944 року та інформацію про людські та матеріальні втрати, які понесла Україна під час Другої світової війни.

Дорогою ціною заплатив наш народ за перемогу. Вічна слава всім, хто поліг смертю хоробрих на фронті, у партизанських загонах та підпіллі, у гітлерівських катівнях і таборах смерті, пішов з життя від ран ! Низький уклін нашим ветеранам, чий подвиг навіки залишиться найсвітлішим спомином у серці кожного українця!

Проведений захід дав змогу присутнім поринути в ті часи та події, які ми не маємо права забувати, заради процвітання України та її мирного майбутнього !

Кiлькiсть переглядiв: 94

Коментарi